joi, 17 iunie 2010

Ciocolata

Ciocolata şi-a câştigat de-a lungul vremii o enormă popularitate, fiind considerată una dintre cele mai minunate delicatese din lume.

Ce are ciocolata neagră în plus faţă de celelalte sortimente de ciocolată - cu cremă, cu lapte, cu fructe, cu alune? "Uscarea şi măcinarea seminţelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) sub formă de pulbere reprezintă etapele esenţiale în obţinerea prafului de cacao, materia primă principală pentru prepararea ciocolatei. Alături de cacao, ciocolata neagră mai conţine o serie de substanţe (flavone) cu un important rol antioxidant. Aceste substanţe împiedică dezvoltarea celulelor canceroase", a explicat Oana Braga.

Numeroase studii clinice publicate în jurnale de nutriţie au arătat o posibilă asociere între consumul regulat de ciocolată neagră şi anumite beneficii aduse organismului, în special cele exercitate asupra sistemului cardiovascular. "S-au demonstrat urmatoarele: scăderea tensiunii arteriale, fluidizarea sângelui, scăzând astfel riscul de infarct miocardic sau alte accidente vasculare. De asemenea, s-a constatat că ciocolata neagră ajută la menţinerea "curată" a pereţilor vasculari prin scăderea depunerilor de grăsime, determină un efect de exaltare, de euforie psihică datorită creşterii nivelului sangvin de serotonină. În plus, aceasta facilitează acţiunea insulinei ("hormonul vietii") şi determină scăderea colesterolului "rău"", a mai spus medicul nutriţionist.

" Cu cât în ciocolată se adaugă mai multe produse (fructe confiate, alune, lapte praf, aromatizanţi artificiali), cu atât flavonele conţinute în ciocolata iniţială nu mai produc aceleaşi efecte benefice organismului", a completat aceasta.

Foto: aldenteblog.com

Ciocolata albă este "albă" tocmai datorită absenţei pudrei de cacao. Aceasta este produsă doar din unt de cacao, zahăr şi diferite arome. "Este considerată o falsă ciocolată datorită concentraţiei scăzute de cacao. Astfel, nici beneficiile aduse sănătăţii organismului nu sunt aceleaşi. Adaosul de lapte în oric e tip de ciocolată, inclusiv în cea neagră, interferă cu acţiunea substanţelor antioxidante", a precizat medicul nutriţionist.

Numărul de calorii este aproximativ acelaşi între cele două tipuri de ciocolată. Cu cât ciocolata conţine mai mult zahăr, grăsimi şi adaos de lapte, cu atât numărul caloriilor creşte. http://www.minte9.com/images/images_users/ciocolata_neagra.jpghttp://amdoar18ani.ro/wp-content/uploads/2008/05/mare_480_0708090547.jpghttp://www.magic-party.ro/fantana/photos/fantana%20de%20ciocolata%20012.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9FOAUCHRiEOmmJI-ZdOQEkPr3-PueRwqzfVP7mDLNLmxjOPzwLutu1QjjrhtWpkEc2e0PdgW_0KhV6q0KWYD8wHrfSS1FD1g9sfQ1BmLZ5TkBK_kjFlMW20wzttmWg3RXCYWvkVPdKnHd/s400/ciocolata+de+casa.JPGhttp://www.bizoo.ro/img/Torturi-de-nunta-ciocolata/img360/sale/36_1201881238.jpghttp://tibinews.files.wordpress.com/2008/01/camera-ciocolata.jpg

http://www.gradinamea.ro/_files/Image/articole/5/briose%20cu%20miere%20(si%20ciocolata).JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Small_Chocolate_Fountain.JPGhttp://lets-chocolate.ro/wp-content/uploads/2010/04/imi-plac-toate-tipurile-de-ciocolata1.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu